Termowizja i ozonowanie
Termowizja
Termowizja to pasywny, bezkontaktowy pomiar temperatury na powierzchni badanego obiektu przy pomocy kamery termowizyjnej. Każde ciało o temperaturze powyżej zera absolutnego (0 Kelvinów = -273,15°C) emituje energię w postaci promieniowania elektromagnetycznego. To promieniowanie w zakresie długości fal pomiędzy światłem widzialnym a falami radiowymi nazywa się promieniowaniem podczerwonym (niewidzialne, ale odczuwalne, np. ciepło żelazka).
Promieniowanie podczerwone jest rejestrowane przez kamerę termowizyjna i przetwarzane na kolorową mapę temperatur.
Analiza termografów (mapa z rozkładem temperatur) umożliwia zlokalizowanie miejsc występowania strat ciepła oraz służy do wykrywania nieprawidłowości w funkcjonowaniu urządzeń i instalacji cieplnych, na ich podstawie można tez opracować audyt energetyczny, konieczny przy planowaniu termomodernizacji budynku czy tez jego remontu.
Termowizja jest idealnym narzędziem do wykrywania mostków cieplnych oraz punku rosy
Ozonowanie
Ozon ze względu na swoje właściwości znalazł zastosowanie w zabiegach dezynfekcji, dezynsekcji, dezodoryzacji. Ozon do powyższych zabiegów wytwarzamy z generatorów ozonu o wysokiej wydajności 14 000 mg/h. Wytworzony ozon dociera do wszystkich zakamarków pomieszczeń poddanych ozonowaniu i nie powoduje żadnych skutków ubocznych, ani też nie powoduje reakcji alergicznych. Dużą zaletą ozonowania jest nietrwałość termiczna ozon, który bardzo szybko ulega rozkładowi. Pomieszczenie po ozonowaniu w krótkim czasie staje się bezpieczne. Jedyny warunek to przewietrzenie pomieszczenia w celu usunięcia resztek ozonu.
Przeprowadzając regularne ozonowanie:
- dezynfekujemy pomieszczenia i ich wyposażenie
- pozbywamy się mikroorganizmów
- eliminujemy zarodniki pleśni i grzybów
- ograniczamy ryzyko zakażenia wirusami i bakteriami
- trwale usuwamy wszelkiego rodzaju zapachy
- pozbywamy się insektów
- przedłużamy termin przydatności produktów spożywczych.